Mai mult de jumătate din cele 124 specii de plante sălbatice de cafea din lume îndeplinesc criteriile pentru includerea în lista roşie a speciilor ameninţate a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, potrivit unor rapoarte publicate de curând.
Autorii spun ca extincţia acestor specii ar limita opţiunile cultivatorilor de cafea şi dezvoltarea de noi varietăţi în viitor. Studiul realizat la Royal Botanic Gardens, din Marea Britanie, a constatat că 60% din speciile de cafea sălbatice sunt în pericol. "Unele dintre speciile de cafea nu au fost văzute în sălbăticie pentru mai mult de o sută de ani şi este posibil ca unele să fie deja dispărute", susţin autorii studiunui.
Cele mai multe specii de cafea sălbatică se găsesc în Africa subsahariană, deşi unele sunt localizate în locuri mult mai îndepărtate, precum anumite insule din Pacific. Multe dintre speciile ameninţate se află, însă, în Madagascar şi Tanzania. Principalele cauze ale acestor ameninţări sunt seceta şi defrişările. Printre varietăţile cu risc ridicat de extincţie se numără şi Arabica, ruda sălbatică a speciei comerciale, care reprezintă practic 60% din vânzările de cafea din întreaga lume.
Coautor al acestui raport, Aaron Davis, a declarat agenţiei Reuters că speciile ameninţate ar putea fi o resursă pentru amelioratorii care doresc să schimbe tulpina de cafea comercială, pentru a o face, spre exemplu, mai rezistentă la schimbările climatice sau la anumite boli. "Există multe ţări care depind de cafea pentru că reprezintă cea mai mare parte a veniturilor lor din exporturi", spune el. Se estimează că circa 100 de milioane de oameni cultivă cafea în fermele din întreaga lume.