Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

5 ERORI frecvente la FERTILIZAREA SOLULUI

Publicat: 24 martie 2022 - 18:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Administrarea inteligentă şi responsabilă a îngrăşămintelor este lucrare deosebit de importantă în fermă, mai cu seamă în condiţiile în care costurile fertilizanţilor chimici au crescut şi de patru ori, cum e cazul la substanţele azotoase. 

1. Calcularea doar a macroelementele (NPK), fără a se ţine cont de microelemente

 

Planurile de fertilizare necesită o nutriţie echilibrată, bazată pe cel puţin 13 elemente, în cantităţi corespunzătoare, pentru ca plantele să-şi maximizeze potenţialul de producţie.

Cu toate că azotul, fosforul şi potasiul sunt consumate de către plante în cantităţi importante, o carenţă de sulf, calciu, magneziu (sau chiar de fier, mangan, zinc, bor sau cupru) poate limita sever recolta;

 

2. Neefectuarea analizelor de sol, plante şi apă

 

Mulţi fermieri nu fac deloc analize de sol (sau le fac ocazional), fără o densitate corespunzătoare de probe.

Odată cu trecerea anilor, problemele se vor agrava, astfel încât vor fi practic imposibil de corectat.

De aceea specialiştii recomandă efectuarea periodică a analizelor de sol, plante şi apă, dintre acestea solul suferă modificări în mod regulat;

fertilizare 1 CANVA_b 

3 Aplicarea unor doze mari de îngrăşământ

 

Supradozarea afectează în mod profund culturile, solul şi mediul înconjurător. Astfel pot apărea probleme costisitoare de reparat sau ireversibile, precum modificarea pH-ului şi toxicităţii.

Recomandare: aplicarea îngrăşămintelor cu rată variabilă este soluţia salvatoare, pe baza cartării agrochimice a solului, care conduce la optimizarea randamentului şi la scăderea costurilor de producţie;

 

4. Perioada de aplicare greşită

 

Plantele asimilează nutrienţii în cantităţi diferite, în perioade diferite, fiecare nutrient având o curbă diferită de asimilare, în funcţie de fenofaza în care se află plantele.

Dacă un anumit element este aplicat înainte dau după ce planta a avut nevoie de el, rezultatele se vor reflecta în încetinirea dezvoltării plantelor şi micşorarea producţiei.

Soluţia: administrarea fertilizanţilor în momentul optim, corespunzător planului de fertilizare, coroborat cu programul GeoScan de monitorizare a culturilor agricole din satelit;

 

5. Utilizarea aceloraşi formule de fertilizare de la un sezon la altul

 

Mulţi fermieri folosesc anumite formule (reţete) generale, an după an, cu cantităţi identice.

Condiţiile din câmp sunt într-o continuă schimbare, performanţa soiurilor sau a hibrizilor, ca şi producţia scontată, sunt diferite de la an la an. De aceea, aplicarea de îngrăşăminte trebuie armonizată cu această dinamică. Soluţia: aplicarea variabilă a fertilizanţilor.

 

RECOMANDARE: agricultura de precizie începe cu dozarea variabilă a îngrăşămintelor

 

Costurile cu îngrăşămintele reprezintă minim 50% din investiţia în agricultură. Iulian Ştefan, Product Manager Precision Agriculture Solutions - Vantage România, recomandă aplicarea în doze variabile de substanţe chimice, mai ales în situaţia în care în ultimii ani condiţiile de câmp sunt atipice şi din punct de vedere pedoclimatic nu seamănă nici un an cu celălalt.

“Analiza solului arată exact UNDE, CE şi mai ales, CÂT trebuie aplicat, în aşa fel încât, la recoltare, să se obţină un maxim de profitabilitate pe suprafaţă”, susţine oficialul companiei.  

 

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 2613 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?