Administrarea inteligentă şi responsabilă a îngrăşămintelor este lucrare deosebit de importantă în fermă, mai cu seamă în condiţiile în care costurile fertilizanţilor chimici au crescut şi de patru ori, cum e cazul la substanţele azotoase.
Planurile de fertilizare necesită o nutriţie echilibrată, bazată pe cel puţin 13 elemente, în cantităţi corespunzătoare, pentru ca plantele să-şi maximizeze potenţialul de producţie.
Cu toate că azotul, fosforul şi potasiul sunt consumate de către plante în cantităţi importante, o carenţă de sulf, calciu, magneziu (sau chiar de fier, mangan, zinc, bor sau cupru) poate limita sever recolta;
Mulţi fermieri nu fac deloc analize de sol (sau le fac ocazional), fără o densitate corespunzătoare de probe.
Odată cu trecerea anilor, problemele se vor agrava, astfel încât vor fi practic imposibil de corectat.
De aceea specialiştii recomandă efectuarea periodică a analizelor de sol, plante şi apă, dintre acestea solul suferă modificări în mod regulat;
Supradozarea afectează în mod profund culturile, solul şi mediul înconjurător. Astfel pot apărea probleme costisitoare de reparat sau ireversibile, precum modificarea pH-ului şi toxicităţii.
Recomandare: aplicarea îngrăşămintelor cu rată variabilă este soluţia salvatoare, pe baza cartării agrochimice a solului, care conduce la optimizarea randamentului şi la scăderea costurilor de producţie;
Plantele asimilează nutrienţii în cantităţi diferite, în perioade diferite, fiecare nutrient având o curbă diferită de asimilare, în funcţie de fenofaza în care se află plantele.
Dacă un anumit element este aplicat înainte dau după ce planta a avut nevoie de el, rezultatele se vor reflecta în încetinirea dezvoltării plantelor şi micşorarea producţiei.
Soluţia: administrarea fertilizanţilor în momentul optim, corespunzător planului de fertilizare, coroborat cu programul GeoScan de monitorizare a culturilor agricole din satelit;
Mulţi fermieri folosesc anumite formule (reţete) generale, an după an, cu cantităţi identice.
Condiţiile din câmp sunt într-o continuă schimbare, performanţa soiurilor sau a hibrizilor, ca şi producţia scontată, sunt diferite de la an la an. De aceea, aplicarea de îngrăşăminte trebuie armonizată cu această dinamică. Soluţia: aplicarea variabilă a fertilizanţilor.
Costurile cu îngrăşămintele reprezintă minim 50% din investiţia în agricultură. Iulian Ştefan, Product Manager Precision Agriculture Solutions - Vantage România, recomandă aplicarea în doze variabile de substanţe chimice, mai ales în situaţia în care în ultimii ani condiţiile de câmp sunt atipice şi din punct de vedere pedoclimatic nu seamănă nici un an cu celălalt.
“Analiza solului arată exact UNDE, CE şi mai ales, CÂT trebuie aplicat, în aşa fel încât, la recoltare, să se obţină un maxim de profitabilitate pe suprafaţă”, susţine oficialul companiei.
Marian MUŞAT