În Politica Agricolă Comună post-2020, ferma de familie este o prioritate. Ce putem face pentru sectorul nostru cel mai vulnerabil şi în acelaşi timp cel mai competitiv?
Aşteptăm Planul Național Strategic ca să mergem cu el la negocierile pentru noua PAC. Ne cunoaştem prea bine slăbiciunile (în 2016, mai mult de 3,236 milioane de exploataţii - 94,57% din numărul total de exploataţii - se încadrau în categoria sub 8.000 euro SO, iar peste 2,333 milioane de exploataţii nu valorau nici măcar 2.000 euro SO.), ne ştim la fel de bine şi potenţialul. Ce facem?
George Căţean, în calitate de fermier la data acordării interviului (Ferma Căţean , jud. Braşov), a subliniat patru mari direcţii în care ar trebui să fie sprijinită ferma de familie:
Potrivit lui George Cățean, micii fermieri trebuie ajutați să facă acea conversie de la producători de materie primă la producători de produs finit, iar noile strategii precum „Green Deal” sau „De la fermă la consumator” ar trebui să fie cunoscute de fermierii mari şi mici deopotrivă: „să vedem în ele nu noi cadre legislative care vin să ne constrângă, ci oportunităţi pe care le putem fructifica”.
FERMA DE FAMILIE ARE VIITOR
Una dintre temele de discuții din grupul nostru „Ferma de familie” de pe Facebook: „Aţi încercat în vreun fel să vă influenţaţi copiii să vă urmeze în activitate?” a primit răspunsuri încurajatoare din partea fermierilor. Click AICI și vezi ce au scris membrii comunității online „Ferma de familie”!
un articol de
PAULA CIUPAG