Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 puncte de sprijin pentru ferma de familie

Publicat: 26 februarie 2021 - 16:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În Politica Agricolă Comună post-2020, ferma de familie este o prioritate. Ce putem face pentru sectorul nostru cel mai vulnerabil şi în acelaşi timp cel mai competitiv?

Aşteptăm Planul Național Strategic ca să mergem cu el la negocierile pentru noua PAC. Ne cunoaştem prea bine slăbiciunile (în 2016, mai mult de 3,236 milioane de exploataţii - 94,57% din numărul total de exploataţii - se încadrau în categoria sub 8.000 euro SO, iar peste 2,333 milioane de exploataţii nu valorau nici măcar 2.000 euro SO.), ne ştim la fel de bine şi potenţialul. Ce facem?

 

MĂSURI ESENŢIALE ÎN VIITOAREA PAC

 

George Căţean, în calitate de fermier la data acordării interviului (Ferma Căţean , jud. Braşov), a subliniat patru mari direcţii în care ar trebui să fie sprijinită ferma de familie:

  1. O cofinanţare mai generoasă. „Dacă am pleca cu o cofinanţare mult mai scăzută din partea producătorului şi un aport mult mai mare din partea finanţatorului, atunci sigur vom vedea mai mulţi producători investind în procesare”.
  2. Condiţii de creditare mai avantajoase. „Am putea organiza instrumente naţionale care să-i ajute financiar: creditarea să fie mult mai uşor accesibilă, garantarea creditelor de asemenea. Pe persoană fizică, creditarea este mult limitată, avem nevoie ca aceşti producători să se comporte ca nişte antreprenori”.
  3. Legislaţie mai flexibilă. „De exemplu, în ceea ce priveşte etichetarea, putem începe cu un nou cadru legislativ care să reglementeze sectorul alimentar: mai multă flexibilitate pentru micii producători, dar în acelaşi timp să ţinem cont de reguli şi să nu punem în pericol siguranţa consumatorului. În momentul de faţă, legislaţia este unitară pentru toată lumea şi nu ţine cont de profilul producătorului”.
  4. Campanii de informare şi consiliere. „Fie că vorbim despre producători, fermieri sau mici antreprenori care vor să-şi desfăşoare activitatea în mediul rural, ei trebuie consiliaţi. Trebuie să ştie ce posibilităţi de finanţare au, e nevoie de sprijinul unui consultant care să le asigure atât pregătirea proiectelor, cât şi partea de implementare şi post-implementare, au nevoie de acces la informaţiile care ţin de organizare”.

 ferma de familie CANVA_b

 

PASUL SPRE PROCESARE

 

Potrivit lui George Cățean, micii fermieri trebuie ajutați să facă acea conversie de la producători de materie primă la producători de produs finit, iar noile strategii precum „Green Deal” sau „De la fermă la consumator” ar trebui să fie cunoscute de fermierii mari şi mici deopotrivă: „să vedem în ele nu noi cadre legislative care vin să ne constrângă, ci oportunităţi pe care le putem fructifica”.

FERMA DE FAMILIE ARE VIITOR

Una dintre temele de discuții din grupul nostru „Ferma de familie” de pe Facebook: „Aţi încercat în vreun fel să vă influenţaţi copiii să vă urmeze în activitate?” a primit răspunsuri încurajatoare din partea fermierilor. Click AICI și vezi ce au scris membrii comunității online „Ferma de familie”!


un articol de
PAULA CIUPAG

Vizualizat: 2012 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?