Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

31 august, nou angajament de la APIA!

Publicat: 06 septembrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

31 august 2016 este un nou termen până la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a luat angajamentul, în mod public, să finalizeze plățile aferente schemelor din sectorul zootehnic.

Click pe poza pentru galerie!

APIA precizează însă că pentru sumele autorizate din Bugetul Național și FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) poate exista un decalaj de câteva zile până la primirea banilor în conturile fermierilor.

Din banii pe 2015, APIA a plătit, până pe 22 august 2016, aproape 1,92 mld. euro, dintr-un total de 2,1 mld. euro, plăți efectuate atât din fonduri europene (FEGA și FEADR), cât și din bugetul național, a anunțat Nicolae Horumbă, directorul general al APIA. Concret, din cei 944.075 de fermieri care au depus cereri unice de plată în campania 2015, 230.854 de fermieri așteptau încă bani de la APIA.

Termenele promise după protestul fermierilor care au făcut greva foamei în fața MADR la începutul lunii august erau 15 august pentru fermierii care nu au probleme, 27 august pentru fermierii care au erori în cereri și 28 august pentru cei care au fost la control pe zootehnie.

Pe 16 august, APIA a anunțat că 911.228 de fermieri (96,5% din cereri) au primit banii pentru cel puțin o schemă de sprijin financiar, în timp ce 32.847 de cereri erau pe cursul de autorizare. Doar pentru 1,6% din fermieri, respectiv 15.572 cereri, nu au fost efectuate plăți pe nici una din schemele de plată până pe 16 august.

Pe zootehnie, unde APIA promisese 95% din plăți, erau plătiți între 9% din fermieri, pe sprijinul cuplat pentru taurine de carne și, cel mai mult, 86,4% din fermierii care au solicitat ajutorul național tranzitoriu pentru taurinele de carne. În loc de bani, crescătorii de animale au primit încă o tură de scuze și bâlbâieli din partea ministrului Agriculturii și a șefului APIA, ceea ce i-a determinat pe câțiva dintre ei să reia greva foamei, de data asta în fața Guvernului (detalii în pg. 32). Pe 19 august, APIA preciza că încă erau 1.288 de fermieri care au solicitat plăți în sectorul zootehnic și pentru care era necesară clarificarea unui număr de 10.049 erori. Nici până pe 22 august APIA nu ajunsese la 95% din plățile pe zootehnie.

Iată sumele comunicate de APIA pe 22 august 2016!

 

PLĂȚI EFECTUATE DE APIA PÂNĂ PE 22 AUGUST 2016

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 176 (1-15 septembrie 2016)

 

Vizualizat: 642 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!