Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

30 octombrie: start subvenții la motorină

Publicat: 06 noiembrie 2015 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Banii pentru motorina utilizată în trimestrele I și II din 2015 se plătesc din 30 octombrie, a anunțat secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu, la deschiderea târgului Indagra 2015.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit HG 880/2015, aprobată și publicată în M.Of. nr. 793 din 26 octombrie 2015, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare este de 99,498 lei/1.000 litri. Subvenția la motorină se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare și se calculează ca diferență dintre rata accizei standard și rata accizei reduse.

Potrivit ministrului Agriculturii Daniel Constantin, 13.500 de fermieri ar fi depus cererea pentru subvenția la motorină pe trimestrele I și II. În 2015, valoarea cumulată a ajutoarelor pe care aceștia le vor primi pentru prima jumătate din acest an este de 254 mil. lei.

 

Probleme la solicitarea sprijinului aferent trimestrului III

Cu o săptămână înainte de temenul limită pentru solicitarea subvenției pentru motorina folosită în trimestrul III, respectiv 31 octombrie, Nicolae Sitaru, fermier și vicepreședinte LAPAR, atrăgea atenția că cererea de plată este refuzată de APIA pentru că s-ar fi făcut o greșeală în acordul prealabil pentru anul 2015. „Cererea de acord prealabil este concepută doar pentru anul agricol 2014-2015. O parte din lucrările agricole au fost făcute în 2014, dar o parte importantă se desfășoară acum, chiar în trimestrul III. După ce a apărut legea, noi am sesizat Ministerul Agriculturii că s-a strecurat o greșeală, domnul Daniel Botănoiu (secretar de stat în MADR - n.r.) ne-a promis că o rectifică. Nu a rectificat-o. Si acum ne trezim că e târziu”, avertiza Sitaru.

Pe 28 octombrie, Daniel Botănoiu declara că fermierii au reușit să depună cererea de plată pentru motorina folosită în trimestrul III și că plățile aferente acestei sesiuni se vor face în ianuarie 2016.

Vizualizat: 508 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?