Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

30 octombrie: start subvenții la motorină

Publicat: 06 noiembrie 2015 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Banii pentru motorina utilizată în trimestrele I și II din 2015 se plătesc din 30 octombrie, a anunțat secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu, la deschiderea târgului Indagra 2015.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit HG 880/2015, aprobată și publicată în M.Of. nr. 793 din 26 octombrie 2015, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare este de 99,498 lei/1.000 litri. Subvenția la motorină se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare și se calculează ca diferență dintre rata accizei standard și rata accizei reduse.

Potrivit ministrului Agriculturii Daniel Constantin, 13.500 de fermieri ar fi depus cererea pentru subvenția la motorină pe trimestrele I și II. În 2015, valoarea cumulată a ajutoarelor pe care aceștia le vor primi pentru prima jumătate din acest an este de 254 mil. lei.

 

Probleme la solicitarea sprijinului aferent trimestrului III

Cu o săptămână înainte de temenul limită pentru solicitarea subvenției pentru motorina folosită în trimestrul III, respectiv 31 octombrie, Nicolae Sitaru, fermier și vicepreședinte LAPAR, atrăgea atenția că cererea de plată este refuzată de APIA pentru că s-ar fi făcut o greșeală în acordul prealabil pentru anul 2015. „Cererea de acord prealabil este concepută doar pentru anul agricol 2014-2015. O parte din lucrările agricole au fost făcute în 2014, dar o parte importantă se desfășoară acum, chiar în trimestrul III. După ce a apărut legea, noi am sesizat Ministerul Agriculturii că s-a strecurat o greșeală, domnul Daniel Botănoiu (secretar de stat în MADR - n.r.) ne-a promis că o rectifică. Nu a rectificat-o. Si acum ne trezim că e târziu”, avertiza Sitaru.

Pe 28 octombrie, Daniel Botănoiu declara că fermierii au reușit să depună cererea de plată pentru motorina folosită în trimestrul III și că plățile aferente acestei sesiuni se vor face în ianuarie 2016.

Vizualizat: 568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?