Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

172 mil. euro pentru pomicultură și procesare

Publicat: 13 iunie 2016 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Peste 172 mil. euro sunt disponibili în 2016 pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul submăsurilor 4.1a - Sprijin pentru investiții în exploatații pomicole, 4.2a - Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol și 4.2 - Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul agricol din PNDR 2020.

Click pe poza pentru galerie!

Proiectele se depun on-line, pe pagina oficială a Agenției www.afir.info, pentru toate cele trei submăsuri.

70,5 mil. euro sunt disponibili pentru sM 4.1a - Sprijin pentru investiții în exploatații pomicole. Beneficiarii eligibili sunt atât persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale, dar și societățile comerciale sau institutele de cercetare – dezvoltare. Sprijinul poate varia între 100.000 euro și 1,05 mil. euro fonduri europene nerambursabile. Intensitatea sprijinului pornește de la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile și poate ajunge până la 90%.

Parte din Subprogramul Pomicol este și sM 4.2a - Procesarea produselor pomicole, pentru care sunt disponibili, în 2016, 8,6 mil. euro. Submăsura sprijină financiar investițiile în unitățile care procesează materie primă provenită din sectorul pomicol, rețelele locale de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și ambalare, producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile în unitatea proprie și pentru eficiență energetică precum și entru acțiuni de marketing.

Beneficiari eligibili ai sM 4.2a sunt întreprinderi individuale și familiale, PFA și persoanele juridice (societăți comerciale), precum și grupurile de producători. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și forme asociative și 40% pentru întreprinderi mari și se poate majora cu 20% în cazul operațiunilor sprijinite în cadrul PEI (Programul European pentru Inovare). 

În funcție de tipul beneficiarului și de activitatea de procesare propusă, sprijinul european nerasmbursabil poate varia între 200.000 euro și 1,5 mil. euro. De exemplu, pentru producerea de băuturi, sprijinul este de 200.000 euro pentru microîntreprinderi și de 300.000 euro pentru formele asociative (grupuri de producători și cooperative).

93,4 mil. euro sunt alocați pentru acest an sM 4.2 - Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul agricol. Fondurile sunt destinate investițiilor ce au ca scop înființarea și/sau modernizarea unităților de procesare și comercializare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese, aplicarea măsurilor de protecția mediului, creșterea numărului de locuri de muncă sau promovarea investițiilor pentru producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile.

Beneficiarii submăsurii - PFA, societăți comerciale, cooperative agricole - pot obține sprijin nerambursabil de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Mai exact, până la 2,5 mil. euro/proiect, în funcție de tipul beneficiarului și investiția propusă. Ca și în cazul proiectelor finanțate prin sM 4.2a, intensitatea sprijinului nerambursabil poate crește cu 20% în cazul operațiunilor sprijinite în cadrul PEI.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 470 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?