Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

13,5 mil. euro pentru laptele elevilor, doar din bani UE

Publicat: 02 septembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul nu va cheltui nici un leu de la bugetul de stat pentru programul de distribuire gratuită a laptelui către elevi și preșcolari în acest an, reiese din Strategia privind programul de încurajare a consumului de lapte în școli pentru anul școlar 2015/2016, elaborată de MADR în iunie 2015.

Click pe poza pentru galerie!

Programul de distribuire a laptelui va fi finanțat exclusiv din fonduri europene. Bugetul total estimat pentru anul școlar 2015/2016 este de aprox. 13,5 mil. euro, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). „România intenționează să aplice măsuri adiacente, care să reprezinte aproximativ 10% din finanțarea FEGA. Pentru anul școlar 2015/2016, aplicarea de măsuri adiacente presupune adoptarea de prevederi legislative naționale la nivel de lege și o alocare bugetară suplimentară. Din acest considerent, România intenționează să aplice măsurile adiacente doar începând cu anul 2016/1017”, motivează MADR.

Potrivit documentului, 2,3 milioane de copii, elevii ai claselor I-VIII și pregătitoare, din învățământul public și privat autorizat/acreditat (școli), cu vârste cuprinse între 6-14 ani și copiii înregistrați în sistemul de învățământ preșcolar cu vârste între 3 și 6 ani ar urma să primească, în anul școlar 2015/2016, lapte sau lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite; sunt excluse lactatele cu adaos de zahăr sau alți îndulcitori, sau cu adaos de fructe ori cacao).

Distribuția lactatelor în școli se va realiza timp de aproximativ 180 de zile. Cca. 16.980 de școli vor fi incluse în program. Conform legislației naționale (HG 761/2011), produsele lactate distribuite elevilor trebuie să conțină min. 3,2% proteină și min. 1,8% grăsime. Produsele vor fi distribuite în ambalaje individuale pentru fiecare elev, în cazul laptelui acestea fiind de 200 ml/unitate. Ținta pentru anul 2015/2016 prevede o cantitate de 61.000 tone de lapte distribuită în școli, decontată din Programul European.

Furnizorii de produse lacate vor fi selectați în urma procedurilor de achiziție publică organizate de consiliile județene, în condițiile OUG 96/2002, cu modificările și completările ulterioare.

 

Câți bani am primit de la UE pentru lapte în școli?

În perioada 2002-2007, România a finanțat distribuirea de lapte în școli doar din bugetul de stat, iar începând cu 2007, o parte din bugetul pentru porțiile de lapte au fost decontate la Uniunea Europeană, beneficiind de schema „Lapte în școli”, implementată în Comunitatea Europeană încă din 1977.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeană, citate de MADR, în primii ani absorbția fondurilor UE alocate programului a fost mai redusă, deoarece lactatele distribuite elevilor români nu erau conforme cu produsele din lista programului european, industria de profil din țara noastră aflându-se în perioada de tranziție. Fondurile UE primite de România au crescut de la cca. 1 mil. euro în 2007/2008 până la 12 mil. euro în 2013/2014. Din 2007 până în 2014 inclusiv, România a primit aproape 52,5 mil. euro din FEGA pentru distribuirea gratuită a laptelui în școli.

 

Codași la consumul de lapte: Între obezitate și subnutriție

Conform datelor Euromonitor, citate în documentul MADR, consumul de lapte în România este unul dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană. În 2013, a fost de numai 32 ml lapte ambalat/zi/persoană, în condițiile în care Societatea de Nutriție din România recomandă două-trei porții de lapte și derivate pe zi, o porție de lapte însemnând o cană de lapte.

Primele țări din UE la consumul de lapte sunt Irlanda (396 ml/zi/persoană), Finlanda (341 ml/zi/persoană), Suedia (251 ml/zi/persoană) și Spania (245ml/zi/persoană), iar cel mai scăzut consum de lapte de vacă ambalat din UE este înregistrat în Cipru (64 ml/zi/persoană), România (32 ml/zi/persoană) și Bulgaria (23 ml/zi/persoană).

Un studiu realizat în rândul copiilor de 8 ani, la nivel național, în aprilie 2013 de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de Organizația Mondială a Sănătății, arată că un sfert dintre subiecții studiați sunt supraponderali sau obezi, iar aproximativ 5% dintre fete și tot 5% dintre băieți sunt subnutriți, în timp ce 1% dintre copiii de 8 ani suferă de subnutriție severă.

Vizualizat: 536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Citeste si:

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!