Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

1,16 MILIOANE HECTARE CALAMITATE DE SECETĂ

Publicat: 24 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Din datele primite până acum la Ministerul Agriculturii, e vorba despre 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole afectate de seceta din acest an, cu 10-15% mai puțin decât suprafața înregistrată anul trecut. 

Click pe poza pentru galerie!

Este vorba în principal de secetă, dar și de înghețuri târzii, iar culturile principale afectate au fost porumbul și floarea soarelui. La culturile recoltate în vară nu au fost probleme și producția este chiar mai mare cu 15% față de anul trecut (...)”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 7 octombrie, la Digi24.

 

Ce despăgubiri pot primi fermierii?

Referitor la despăgubirile pe care le pot primi fermierii, ministrul Agriculturii a precizat că există două posibilități: „Putem acorda ajutor de minimis de până în 15.000 de euro pentru fiecare fermier, pe trei ani, dar este greu de aplicat, pentru că au fost fermieri care au mai beneficiat în anii anteriori de minimis și suma a rămas mică. De asemenea, mai avem o metodă un pic mai complexă, pe linii directoare, pentru IMM-uri. Aici trebuie să solicităm Comisiei Europene acordul, numai că lucrurile se complică puțin, deoarece trebuie să vii și cu justificarea foarte clară, de exemplu care au fost pierderile efective. Fermierii noștri au declarat, în prezent, între 30 și 100%, sub 30% nu se declară. (...) Numai că este o problemă mare, pentru că fermierii ar trebui să aibă o evidență contabilă a producției din anii anteriori pentru a se face o comparație clară.”

Pe 30 septembrie, la Timișoara, ministrul Agriculturii declara că „până la sfârșitul anului se va decide suma și când se vor da banii. Vom despăgubi proporțional, în funcție de ce bani dispunem.”

În 2015, suprafața calamitată de secetă a depășit 1,2 mil. ha. Potrivit APIA, peste 78.500 de fermieri au primit despăgubiri totale de 295,66 mil lei. Alte aproape o mie de cereri au fost respinse, cele mai multe din cauza proceselor-verbale de constatare a pagubelor incorecte.

Seceta nu este însă singurul fenomen care a distrus culturile agricole în acest an. În perioada mai - iunie 2016, aproape 64.000 ha din 16 județe au fost afectate de grindină, ploi torențiale, inundații, vijelii, băltiri. MADR estima pierderile economice la 63,932 mil. lei, adică cca. 1.000 lei pagubă pe hectar.

 

Stare de alertă! Apă și motorină din rezerva de stat!

În județul Botoșani, autoritățile au declarat, pe 26 septembrie 2016, stare de alertă din cauza secetei în două orașe și 33 de comune, pentru o perioadă de 30 de zile, iar Prefectura a cerut Guvernului apă și carburanți din rezerva de stat. Mai exact, 100.000 litri de apă pentru populație și 45.000 litri de motorină și 5.000 litri de benzină pentru asigurarea transporturilor de apă pentru animale.

Potrvit prefectului Dan Nechifor, la începutul lunii octombrie, autoritățile au demarat procedura pentru declararea stării de alertă în alte trei comune din Botoșani.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.18(179) 15 - 31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 655 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?