În partea de vest a ţării, fermierii au început să recolteze rapiţa. „Cultura arată binişor. Am intrat cu o combinele pe o solă de 40 de hectare, media cântărită fiind de 3.000 kg la hectar. Încă nu am parcele integral coapte, aşa că încă nu pot exprima o opinie clară asupra producţiei finale, însă îmbucurător este ...
„Offf, am început treieratul bine, producţia de grâu e la jumătate, faţă de anul trecut! Am evaluat în jur de 4.500 – 5.000 kg la hectar, faţă de 8-9.000 cât am obţinut în vara lui 2021”, ne-a declarat vădit supărat Cornel Stroescu, cunoscut fermier din Gârla Mare, judeţul Mehedinţi.
De câteva zile, campania la orz se desfăşoară şi în partea de sud a Moldovei. Nu a plouat de mai bine de o lună de zile şi fermierii sunt îngrijoraţi că nu vor avea ce recolta. Cei care dispun de sisteme de irigare stau ceva mai bine, culturile sunt frumoase, producţiile par a fi bune, singura necunoscută – preţul!
De la bun început precizez că acest material informativ se adresează personalului implicat nemijlocit în îngrijirea de zi cu zi a porcilor, și nu specialiștilor cu pregătire sanitară veterinară.
Exploatarea nerațională a solurilor, prin aplicarea de tehnologii de cultură necorespunzătoare, a dus la degradarea continuă a acestora ajungându-se, de multe ori, la starea lor de nefolosință!
„Dacă mâine trebuie să cumpăr un tractor, iau New Holland pentru că am în spate o echipă care îmi dă siguranţă”, spune fermierul Cosmin Băcanu, care lucrează exclusiv cu acest brand de tractoare şi combine de peste 20 de ani.