CONCURSUL ABONATULUI 2017
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dezvoltare neuniformă a culturilor de toamnă

Publicat: 17 februarie 2017 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce unii fermieri au avut parte de suficientă zăpadă în iarna aceasta, există zone unde seceta şi-a făcut simţită prezenţa, punând mare presiune pe culturile însămânţate în toamnă. În judeţul Neamţ, de pildă, grâul şi rapiţa s-au dezvoltat neuniform.

Cristian_Apetri_bClick pe poza pentru galerie!"Seceta e mare în zona noastră. Am avut puţină zăpadă în iarna asta. În toamnă, cam ca peste tot, culturile au intrat destul de greu în vegetaţie. Au venit nişte ploi la un moment dat care ne-au ţinut o lună de zile pe loc, iar ultimele semănături le-am făcut în afara perioadei optime, la sfârşit de octombrie", ne-a mărturisit Cristian Apetri, fermier care lucrează o suprafaţă de 1.500 de hectare.

În toamnă, acesta a înfiinţat 260 de hectare cu rapiţă şi ceva mai mult de 400 hectare cu cereale păioase. "Plantele au răsărit, dar nu foarte uniform. Am avut la un moment dat -15 chiar -20 de grade şi câmpul gol. Nici o lună de zile nu am avut acoperite culturile de zăpadă. Dar cel mai mult ne îngrijorează gerul de dinainte de ninsori, care a pus presiune mare pe culturi", spune tânărul.

Rapiţa a semănat-o la mijlocul lui august, dar şi după 10 septembrie, pentru că, susţine el, nu mai ştie cum e mai bine. "Practic, când a venit îngheţul am avut şi plante mai bine dezvoltate decât ar fi trebuit, dar şi în patru frunze. Sper, totuşi, să treacă cu bine iarna. Mai periculoase sunt îngheţurile care vin la dezprimăvărare, pentru că pleacă în vegetaţie şi poate fi afectată evoluţia ulterioară. Când termin cu semănatul porumbului, atunci evaluez cum se prezintă rapiţa, ori o întorc, ori continui cu ea aşa. Până atunci, îi dau îngrăşământ şi tot ce trebuie", ne-a explicat administratorul societăţii Tehnoind, din Ghigoieşti.

Vizualizat: 1000 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Gustul Banatului Montan descoperit la Indagra

Gustul Banatului Montan descoperit la Indagra

Standurile cu produse tradiţionale au fost şi anul acesta un punct de atracţie pentru miile de vizitatori care au ajuns la Indagra. Burduşite cu bunătăţi, care mai de care mai ofertante, acestea au adunat la un loc tot ce are mai bun satul românesc: brânzeturi alese, fructe şi legume proaspete, preparate din carne după reţete transmise din generaţie în generaţie şi miere ecologică având proprietăţi terapeutice. Printre expozanţi s-au aflat şi producători veniţi tocmai din Caraş-Severin, cu alimente specifice Banatului Montan.

BRÂNZA LUI VODĂ În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Prioritatea nr.1 in ferma mea

Care e prioritatea numarul 1 in ferma dumneavoastra?