Agriplanta - RomAgroTec 2017
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Olivia FIRI

Olivia FIRI

E-mail: Contact autor

După ce am absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, în anul 2004, am pornit serios în viaţa profesională cu gândul de a-mi exercita meseria în primul oraş liber de comunism al României - Timişoara. Zis şi făcut. Libertatea cuvântului scris am exersat-o din plin la cotidianul Jurnal bănăţean, alături de un colectiv de jurnalişti la fel de tineri ca şi mine, animaţi de aceeaşi dorinţă de a afla şi de a transmite, corect şi responsabil, informaţia obiectivă şi relevantă celor care au nevoie de ea.

Câţiva ani mai târziu am descoperit... ferma. La revista Ferma. Pasul spre o presă de specialitate în domeniul agrarian a fost o frumoasă, dar deloc uşoară, provocare. Un domeniu în care, în afară de minime cunoştinţe generale, nu ştiam altceva decât ceea ce învăţasem în anii copilăriei şi ai tinereţii timpurii, trăiţi în satul meu din Ardeal. Acolo unde mica gospodărie a părinţilor mei îmi oferă şi astăzi o a doua libertate, după cea a cuvântului scris.

Am învăţat presă agricolă din mers, din fermă în fermă, alături de cei mai buni profesori ai domeniului: FERMA şi FERMIERII. Şi nu în ultimul rând, de la membrii Consiliului Consultativ al revistei Ferma.

Şi cum noi, jurnaliştii agrarieni, trebuie să fim un bun exemplu pentru cei cărora ne adresăm şi pe care îi îndemnăm zi de zi să se asocieze, în 2013 am aderat la Asociaţia Presei Agricole din România - APAR, organizaţie afiliată ENAJ - Reţeaua Europeană a Jurnaliştilor Agrarieni.

Statutul de jurnalist al revistei Ferma onorează şi în acelaşi timp obligă la şi mai multă şi atentă informare, pentru că, aşa cum o spune şi crezul nostru asumat: „Noi informăm agricultura”.

Rezultate: [73]  
Pagini: [8]  1 2 3 4 5 6 7 8   >  »   
Claudia CRĂCIUNEAN: Produsul TRADIŢIONAL este un mic BUSINESS

Claudia CRĂCIUNEAN: Produsul TRADIŢIONAL este un mic BUSINESS

24 februarie 2017 - 12:53

La ediţia cu numărul 25 a Târgului Apulum Agraria de la Alba Iulia, între cei 18 producători participanţi, membri ai Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale, Ecologice şi de Casă (APPTC) „Alba Transilvania”, structură afiliată la Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, condusă de Călin Matieş, am întâlnit-o pe Claudia Crăciunean, o prezenţă nelipsită la târgurile cu specific gastronomic, de nişă.

Adunarea ROMOVIS. BILANŢ 2016 şi PRIORITĂŢI în 2017!

Adunarea ROMOVIS. BILANŢ 2016 şi PRIORITĂŢI în 2017!

23 februarie 2017 - 01:40

Pe 27 şi 28 ianuarie a.c., Federaţia crescătorilor de ovine şi caprine din România „Romovis” şi-a susţinut Adunarea Generală la Bazna, în judeţul Sibiu, reuniune desfăşurată sub semnul „Tradiţiei, Eficienţei şi Competitivităţii!”.

“Aurul alb” din Apuseni

“Aurul alb” din Apuseni

19 noiembrie 2016 - 21:30

Aurel Stan, fost președinte al Asociației Crescătorilor de Taurine “Arieșul” din Câmpeni, județul Alba, s-a orientat spre o afacere ceva mai de nișă, transformând „aurul verde” al pajiștilor din Munții Apuseni în „aur alb” dădător de sănătate. O piață abia la început în România, însă foarte dezvoltată în străinătate.

 

Un sector în suferință

Un sector în suferință

19 noiembrie 2016 - 21:22

• crescătorii de bovine, mai săraci în subvenții

De la iarbă până-n blid

De la iarbă până-n blid

15 august 2016 - 22:00

Cu 250 mii de euro, echivalentul subvenției medii anuale pentru suprafața de pajiște a unei comune din zona montană, beneficiarii acestor fonduri europene ar putea construi în fiecare an câte-o stână modernă, pregătită să intre în circuitul economic național și european cu produse specifice de calitate. Modelele există iar specialiștii vă stau la dispoziție cu recomandări și ghiduri de bune practici. Au creat chiar și o marcă identitară pentru produsul montan de calitate, reglementat la nivel european prin Regulamentul 665/2014, recent aprobat și în România.

Cum să fie subvenționată oaia?

Cum să fie subvenționată oaia?

10 august 2016 - 14:00

5 milioane de ovine (aproape jumătate din efectivul național - 10,5 mil.) figurează în evidențele APIA pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) pe 2015.

“Riscăm să ne pierdem obiectul muncii”

“Riscăm să ne pierdem obiectul muncii”

13 iunie 2016 - 10:00

Viorel Andrei Man (foto), din localitatea clujeană Gherla, lucrează 30 hectare de teren, din care cinci hectare sunt în proprietate.

Tineri fermieri în ferma de familie

Tineri fermieri în ferma de familie

13 iunie 2016 - 09:00

Tânărul Ioan Matiu (19 ani, foto stânga) din Salonta, județul Bihor, este mâna dreaptă a tatălui său Ioan Matiu, alături de care lucrează umăr la umăr - atunci când nu e plecat la studii - în ferma mixtă cu un sector zootehnic ce cuprinde aproape o sută de vaci de carne. 

TVA-ul și mielul căzut din cer

TVA-ul și mielul căzut din cer

24 mai 2016 - 13:00

Tibi Mureșan, proprietarul a 550 capete de ovine în comuna clujeană Dăbâca, reclama refuzul asociației din comună - beneficiara subvenției pe pășunea comunală - de a-l accepta ca membru, astfel încât să poată primi și el partea lui de pășune. 

Modele agricole sustenabile

Modele agricole sustenabile

23 mai 2016 - 13:00

Totul este ca și guvernanții noștri să înțeleagă potențialul zonelor montane și să favorizeze și să încurajeze, prin alocări financiare de stat și mai ales prin perfectarea actualului PNDR, extinderea modelelor de bună practică demonstrate într-un amplu și ambițios proiect cu poerioadă de desfășurare timp de aproape patru ani, în intervalul 2014 - 2017.  

Rezultate: [73]  
Pagini: [8]  1 2 3 4 5 6 7 8   >  »   

Video

Scapă sau nu rapiţa de îngheţurile din iarnă?

Scapă sau nu rapiţa de îngheţurile din iarnă?

Asta era marea dilemă a lui Szabo Zoltan, administratorul Societăţii Agricole Pădureni, din judeţul Arad, înaintea campaniei de primăvară, acesta temându-se că ar putea întoarce cultura. O parte din cele o sută de hectare însămânţate cu rapiţă în toamnă a suferit din cauza temperaturilor extrem de joase.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Povestea porumbului de Cărpiniş LAPTE DE MĂGĂRIŢĂ DE LA STÂNĂ Naturevo - noi provocări tehnologice
Sezon agricol 2017

Cum apreciaţi startul noului sezon agricol 2017?