CONCURSUL ABONATULUI 2017
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Olivia FIRI

Olivia FIRI

E-mail: Contact autor

După ce am absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, în anul 2004, am pornit serios în viaţa profesională cu gândul de a-mi exercita meseria în primul oraş liber de comunism al României - Timişoara. Zis şi făcut. Libertatea cuvântului scris am exersat-o din plin la cotidianul Jurnal bănăţean, alături de un colectiv de jurnalişti la fel de tineri ca şi mine, animaţi de aceeaşi dorinţă de a afla şi de a transmite, corect şi responsabil, informaţia obiectivă şi relevantă celor care au nevoie de ea.

Câţiva ani mai târziu am descoperit... ferma. La revista Ferma. Pasul spre o presă de specialitate în domeniul agrarian a fost o frumoasă, dar deloc uşoară, provocare. Un domeniu în care, în afară de minime cunoştinţe generale, nu ştiam altceva decât ceea ce învăţasem în anii copilăriei şi ai tinereţii timpurii, trăiţi în satul meu din Ardeal. Acolo unde mica gospodărie a părinţilor mei îmi oferă şi astăzi o a doua libertate, după cea a cuvântului scris.

Am învăţat presă agricolă din mers, din fermă în fermă, alături de cei mai buni profesori ai domeniului: FERMA şi FERMIERII. Şi nu în ultimul rând, de la membrii Consiliului Consultativ al revistei Ferma.

Şi cum noi, jurnaliştii agrarieni, trebuie să fim un bun exemplu pentru cei cărora ne adresăm şi pe care îi îndemnăm zi de zi să se asocieze, în 2013 am aderat la Asociaţia Presei Agricole din România - APAR, organizaţie afiliată ENAJ - Reţeaua Europeană a Jurnaliştilor Agrarieni.

Statutul de jurnalist al revistei Ferma onorează şi în acelaşi timp obligă la şi mai multă şi atentă informare, pentru că, aşa cum o spune şi crezul nostru asumat: „Noi informăm agricultura”.

Rezultate: [69]  
Pagini: [7]  1 2 3 4 5 6 7   >  »   
De la iarbă până-n blid

De la iarbă până-n blid

15 august 2016 - 22:00

Cu 250 mii de euro, echivalentul subvenției medii anuale pentru suprafața de pajiște a unei comune din zona montană, beneficiarii acestor fonduri europene ar putea construi în fiecare an câte-o stână modernă, pregătită să intre în circuitul economic național și european cu produse specifice de calitate. Modelele există iar specialiștii vă stau la dispoziție cu recomandări și ghiduri de bune practici. Au creat chiar și o marcă identitară pentru produsul montan de calitate, reglementat la nivel european prin Regulamentul 665/2014, recent aprobat și în România.

Cum să fie subvenționată oaia?

Cum să fie subvenționată oaia?

10 august 2016 - 14:00

5 milioane de ovine (aproape jumătate din efectivul național - 10,5 mil.) figurează în evidențele APIA pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) pe 2015.

“Riscăm să ne pierdem obiectul muncii”

“Riscăm să ne pierdem obiectul muncii”

13 iunie 2016 - 10:00

Viorel Andrei Man (foto), din localitatea clujeană Gherla, lucrează 30 hectare de teren, din care cinci hectare sunt în proprietate.

Tineri fermieri în ferma de familie

Tineri fermieri în ferma de familie

13 iunie 2016 - 09:00

Tânărul Ioan Matiu (19 ani, foto stânga) din Salonta, județul Bihor, este mâna dreaptă a tatălui său Ioan Matiu, alături de care lucrează umăr la umăr - atunci când nu e plecat la studii - în ferma mixtă cu un sector zootehnic ce cuprinde aproape o sută de vaci de carne. 

TVA-ul și mielul căzut din cer

TVA-ul și mielul căzut din cer

24 mai 2016 - 13:00

Tibi Mureșan, proprietarul a 550 capete de ovine în comuna clujeană Dăbâca, reclama refuzul asociației din comună - beneficiara subvenției pe pășunea comunală - de a-l accepta ca membru, astfel încât să poată primi și el partea lui de pășune. 

Modele agricole sustenabile

Modele agricole sustenabile

23 mai 2016 - 13:00

Totul este ca și guvernanții noștri să înțeleagă potențialul zonelor montane și să favorizeze și să încurajeze, prin alocări financiare de stat și mai ales prin perfectarea actualului PNDR, extinderea modelelor de bună practică demonstrate într-un amplu și ambițios proiect cu poerioadă de desfășurare timp de aproape patru ani, în intervalul 2014 - 2017.  

Întrebări pentru AFIR

Întrebări pentru AFIR

23 mai 2016 - 11:00

Ioan Matiu dorește ca și copiii săi, Ioan și Florica Matiu, să-și asigure viitorul în agricultură. Și ca adevărați și pasionați profesioniști ai domeniului, au considerat că au tot dreptul să beneficieze de fonduri europene… 

Oieritul: la prezentu-i sumbru, nesigur viitor

Oieritul: la prezentu-i sumbru, nesigur viitor

12 mai 2016 - 21:00

Seminarul interactiv “Creșterea ovinelor - actualitate și perspective” a marcat deschiderea primei ediții a Sărbătorii Oieritului la Alba.  “Din ’90 până acum n-a fost nici un an așa greu ca 2015 și ce vine nu pare a fi foarte stimulativ sau optimist”, a dat tonul discuțiilor Ioan Pădeanu - șeful Catedrei de Tehnologia creșterii ovinelor și caprinelor de la USAMVB Timișoara. 

Făcuți datori peste noapte

Făcuți datori peste noapte

03 martie 2016 - 14:00

Crescătorul de ovine Ioan Ignat, din localitatea Căpâlna de Jos, comuna Jidvei, spune că deține contract de închiriere a pășunii comunale pe o perioadă de șapte ani, începând din 2013, pentru o suprafață de 43 de hectare, aferentă unui efectiv de 400 capete din cele 850 pe care le are în posesie.

Dialogul stinge conflictul

Dialogul stinge conflictul

25 februarie 2016 - 13:00

Atunci când statul își sărăcește contribuabilii și când instituțiile de stat nu aplică și nu respectă legea, apar neînțelegerile, abuzurile și pe fondul lor izbucnesc disputele care generează acte de răzbunare personală.

Rezultate: [69]  
Pagini: [7]  1 2 3 4 5 6 7   >  »   

Video

Gustul Banatului Montan descoperit la Indagra

Gustul Banatului Montan descoperit la Indagra

Standurile cu produse tradiţionale au fost şi anul acesta un punct de atracţie pentru miile de vizitatori care au ajuns la Indagra. Burduşite cu bunătăţi, care mai de care mai ofertante, acestea au adunat la un loc tot ce are mai bun satul românesc: brânzeturi alese, fructe şi legume proaspete, preparate din carne după reţete transmise din generaţie în generaţie şi miere ecologică având proprietăţi terapeutice. Printre expozanţi s-au aflat şi producători veniţi tocmai din Caraş-Severin, cu alimente specifice Banatului Montan.

BRÂNZA LUI VODĂ În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Prioritatea nr.1 in ferma mea

Care e prioritatea numarul 1 in ferma dumneavoastra?