Valbon
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

TEHNICI de îngrijire a OILOR şi a MIEILOR după FĂTARE

Publicat: 14 februarie 2017 - 19:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SFATURI PENTRU UN START BUN ÎN NOUA VIAŢĂ! Pentru buna desfăşurare a fătărilor, saivanul şi maternitatea, acolo unde există, trebuie pregătite din timp. 

Înainte de începerea şi pe tot parcursul fătărilor, în saivan se pune zilnic un strat de paie curate, iar o dată pe săptămână se recomandă ca aşternutul să se prăfuiască cu var nestins - un bun dezinfectant, peste care se aşază un strat gros de paie. Oile sunt rezistente, mai ales cele de rasă Ţurcană, la temperaturi scăzute şi mediu uscat şi mai sensibile la curenţi de aer umezi şi reci. În perioada fătărilor, după normele europene, oile sunt în condiţie de confort termic la o temperatură de 8-10 grade Celsius, dar pentru mieii fătaţi şi zvântaţi temperatura de confort termic este însă mai mare, de 15-17 grade Celsius. Mieii de la rasa Ţurcană rezistă însă şi la temperaturi mai scăzute (chiar până la 0grade Celsius), cu condiţia ca imediat după fătare să fie buşumaţi cu un material textil absorbant (bumbac, in, cânepă) şi să sugă colostru în cel mai scurt timp, recomandă Ioan Pădeanu, prof. ing. Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, Şef catedră Ovine, într-un articol publicat în revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016.

“De regulă, fătările au loc în saivan sau chiar la păşune, dar oile gestante trebuie supravegheate permanent ziua şi periodic noaptea cel puţin din 3 în 3 ore. Cel mai adesea, oile care au mai fătat şi au numai un miel, unul viguros care suge singur, după buşumarea mielului, se trec într-o boxă mare, delimitată într-o porţiune a saivanului ferită de curenţi. Obligatoriu, în efectivele mai mari, oile cu doi miei, mioarele şi oile rele mame vor fi introduse în boxe individuale, fie în maternitate, fie în saivan, unde stau între 3 şi 7 zile, în funcţie de frecvenţa fătărilor, adaugă specialistul.

Oaia şi mielul nou-născut_bClick pe poza pentru galerie!

Pentru efectivele de ovine cuprinse în sistemul de Control al Originii şi Performanţelor (COP) şi cele înregistrate în control de producţie (PP) este obligatorie marcarea mieilor în primele 24-48 ore prin tatuare şi/sau crotaliere şi cântărirea lor.

Citeşte mai multe despre bunăstarea mielului sugar şi eficienţa fermei AICI!

Vizualizat: 5926 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Deşi are numai 24 de ani, Cătălin Alb a acumulat destulă experienţă la ferma pe care o administrează împreună cu tatăl său, în localitatea Şeitin din judeţul Arad. Lucrează 90 de hectare, marea majoritate luate în arendă, şi creşte 40 de vaci pentru lapte. La vârsta de 11 ani a urcat pentru prima oară într-un tractor, dar marea sa pasiune este zootehnia.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Claudiu Borobei

Cosul cu lavanda IPSO Agricultură la Agraria 2017 MEWI la Agraria 2017
Sezon agricol 2017

Cum apreciaţi startul noului sezon agricol 2017?