Valbon
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

LECŢIILE primăverii 2017 pentru POMICULTORI!

Publicat: 18 mai 2017 - 08:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CLIMA NE ÎNVAŢĂ SĂ RESPECTĂM TEHNOLOGIA! Ultima decadă a lunii aprilie 2017 ne-a reamintit că agricultura se practică sub cerul liber, iar fermierii trebuie să fie permanent pregătiţi pentru orice, asumându-şi riscurile.

În zona Moldovei, pomicultorii au fost cei mai afectaţi de căderile abundente de precipitaţii, majoritatea sub formă de zăpadă (stratul ajungând şi la 40-60 cm) şi de vijelia instalată, încă din data de 19 aprilie, în zorii zilei temperatura coborând la -4 grade C, pomii fiind supuşi unei alarmante presiuni de brume târzii şi îngheţului de primăvară.

Gelu-Corneanu_bClick pe poza pentru galerie!

Bruma şi îngheţul post-ninsoare au “desăvârşit” dezastrul în livezi
”Practic, s-a repetat ceea ce s-a întâmplat în anii 1996 şi 2002. Activăm în condiţiile specifice climatului temperat-continental şi ne putem aştepta la aşa ceva. Isterizarea a apărut odată cu ninsorile - anormale pentru ultima decadă din aprilie, deşi semnalele pentru specialişti veniseră cu vreo două zile mai înainte. Deja din noaptea de 18 spre 19 aprilie, temperatura scăzuse la -2...-4 grade C. Atunci era necesar ca fermierii să acţioneze şi să ia măsurile de reducere a pierderilor. Din păcate, foarte puţini au ieşit în plantaţii în a treia şi a patra zi de Paşti”, explica Gelu Corneanu, directorul SCDP Iaşi.

(…) "Avem suficient de multe de învăţat din această experienţă nefericită”, ne asigura specialistul ieşean. De exemplu: dacă micul gospodar care pe lângă casă îşi plantează pomi din mai multe specii, are asigurate cu 1-2 grade C în plus ca urmare a existenţei clădirilor din beton, a gardurilor şi a altor construcţii, în câmp situaţia este mult diferită.

Cum putem minimiza şi chiar preveni riscul climatic extreme aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 350 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Să readucem zborul în stupina lui Mitică!

Să readucem zborul în stupina lui Mitică!

Odată ce ai avut albine, nu mai poţi trăi fără ele. “Microbul” nu te părăseşte toată viaţa, spun apicultorii. Ce te faci însă când, peste noapte, îţi vezi albinele moarte, stupii goi şi nici o putere să găseşti vinovatul?!
Necazul s-a întâmplat în comuna timişeană Gottlob. Nici bine nu au ieşit albinele la polenizat pomii abia înfloriţi, că nenorocirea s-a abătut asupra lor. Dumitru Murariu îngrijea cu pasiune şi dăruire cele 25 de familii de albine ale sale, iar în grădina lui îşi ţineau stupii şi câţiva prieteni de-ai lui. Pe 10 aprilie a.c., când şi-a vizitat stupina, Dumitru a rămas înmărmurit: albinele erau aproape toate moarte, unele agonizau tremurând. Semn de otrăvire!

Reporter: PAULA CIUPAG
Imagine: CLAUDIU BOROBEI

Cosul cu lavanda IPSO Agricultură la Agraria 2017 MEWI la Agraria 2017
Sezon agricol 2017

Cum apreciaţi startul noului sezon agricol 2017?