Valbon
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Florea PĂUN a trecut de la AVICULTURĂ la CIUPERCĂRIE

Publicat: 06 martie 2017 - 11:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TIMP DE OPT ANI A PRODUS PUI, ACUM PRODUCE CIUPERCI TERAPEUTICE! În orăşelul Fierbinţi-Târg, domnea, pe la jumătatea lunii februarie, redactorul Ferma, Dumitru Bădiţami l-a cunoscut pe Florea Păun. Îi fusese recomandat ca fiind un cunoscut cultivator de ciuperci. 

Din vorbă-n vorbă, Dumitru Bădiţa a aflat cum a ajuns Florea să treacă de la creşterea păsărilor la ciupercărie, şi mai ales, să cultive o ciupercă exotică folosită în scopuri terapeutice. Povestea e mai lungă şi merită evocată.
Pe la începutul anului 1992, fostul tehnician auto, angajat cândva la Automecanica, s-a lansat într-o afacere cu profil avicol. A produs pui pentru piaţă timp de opt ani: ”Aveam trei cicluri de producţie, cu 70.000 de pui pe fiecare ciclu. Îmi creasem o micro-instalaţie de produs FNC, dar şi un mic abator, acreditat, spălam pui cu pui, nu la grămadă. Vindeam la Antefrig, dar şi la magazine mici. Aveam, aşadar, sursă proprie de FNC, abator propriu, piaţă de desfacere, dar tot nu am făcut profit. Costurile de producţie erau, la vremea aceea, în bani vechi, 15.000 de lei/kg şi eu vindeam cu 13.000 lei/kg”, îşi aminteşte Florea. Afacerea cu păsări l-a iniţiat în tainele agriculturii. Lucrase până atunci cu piese auto. (...)

florea paun_bClick pe poza pentru galerie!

Hala cu păsări, după câţiva ani, nu a mai avut succes. Simţind că pierde teren în piaţa unde acţionează legi dure, omul nostru s-a interesat de cultura ciupercilor.L-am cunoscut pe un biolog renumit, Valentin Zăgrean, care lucra la Institutul de Legumicultură şi Floricultură Vidra. Cu ajutorul lui, am înfiinţat un laborator propriu, cu oale de fierbere, cazan de aburi, autoclave, tot ce trebuie pentru producerea ciupercilor. Am dezafectat hala unde creşteam păsări şi am amenajat spaţiul ca să produc ciuperci”, evocă Florea începuturile noii sale afaceri. (...)

”Prima dată am cultivat ciuperci Champignon. Le vindeam la Metro şi către mici comercianţi. La vremea aia nu aveam atâta cantitate cât îmi cerea piaţa. Doi ani am avut profit, apoi mi-au scăzut vânzările, fiindcă ne-au invadat importurile din Polonia şi Italia”, îşi aminteşte Florea. Producătorul nu s-a descurajat. A produs Pleurotus, fiindcă se vindea mult mai bine. Acum, produce o ciupercă exotică folosită în scopuri terapeutice, adusă din Brazilia şi aclimatizată de el în România.

Citeşte-i povestea integral în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!

Vizualizat: 1248 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Deşi are numai 24 de ani, Cătălin Alb a acumulat destulă experienţă la ferma pe care o administrează împreună cu tatăl său, în localitatea Şeitin din judeţul Arad. Lucrează 90 de hectare, marea majoritate luate în arendă, şi creşte 40 de vaci pentru lapte. La vârsta de 11 ani a urcat pentru prima oară într-un tractor, dar marea sa pasiune este zootehnia.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Claudiu Borobei

Cosul cu lavanda IPSO Agricultură la Agraria 2017 MEWI la Agraria 2017
Sezon agricol 2017

Cum apreciaţi startul noului sezon agricol 2017?