Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

E clar, cu vremea nu te pui! Dar cum salvăm pomii fructiferi?

Publicat: 20 aprilie 2017 - 22:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În cazul gerului târziu de primăvară, posibilităţile de protecţie a plantaţiei pomicole sunt aproape minime.

În toamna lui 2011 colega noastră Olivia Firi scria despre rezistenţa pomilor la îngheţ. Se petrecea un fenomen nedorit. Când pomii înfloresc a doua oară într-un an, se spune că e semn de toamnă lungă şi iarnă grea. Pentru pomicultori, însă, fenomenul e explicabil. Dar atunci când, după înflorit, temperaturile scad brusc, aceştia încearcă imposibilul, căutând să salveze cât mai mult din producţiile anului următor.

Îngheţul de primăvară, un adevărat pericol

Însă când vine vorba de îngheţul târziu de primăvară, specific perioadei martie-mai, nu se mai poate vorbi de rezistenţă la îngheţ. „Îngheţul târziu din primăvara acestui an, cu temperaturi de circa -1...+1 °C, produs în luna aprilie (n.a. - în anul 2011), mi-a distrus complet 30 de mii de pomişori altoiţi”, se plângea Dragostina Brăilescu, pomicultor ce deţine la Lieşti, judeţul Galaţi, o suprafaţă de livadă de 8 ha cu măr.

Şi pe cele 8 ha de măr din soiurile Idared, Ionatan, Golden, Florina, Starkinson, Generos, livada a fost afectată, producţia reducându-se la mai puţin de jumătate în 2011. „Pomii care au apucat să înflorească şi la care fecundarea florii a avut loc, au scăpat; pistilul legase deja, fructul se formase şi rezistenţa lor la ger a fost mai mare. Pe când la florile care aşteptau polenul pentru polenizare, pistilul a fost afectat, iar polenizarea nu a mai avut loc, chiar dacă polen a venit de ici, de colo.

Noaptea fiind ger, ziua, când a dat un pic de soare, toate florile s-au distrus. Aşadar, gerul afectează tot ce găseşte în floare nefecundat, indiferent de specie”, a mai povestit aceasta.

Prin urmare, în toamna lui 2011, de pe cele 8 ha Dragostina a recoltat 15 tone/ha, în loc de 40 de tone.
Însă, acolo unde mărul nu înflorise încă şi era în faza de boboc, rezistenţa a fost mai mare.

iarna-in-aprilie-2017_1_bClick pe poza pentru galerie!

Se mai poate recupera ceva?

Răspunsul este, din start, NU. „Ramurile care au fost afectate îşi pregătesc mugurii dorminzi şi se trezesc din nou la viaţă în perioada verii, dar producţia acelui an e compromisă. În anul următor, mugurii stipelari dorminzi generează formaţiunile normale de rod şi pomul nu se usucă. Dar dacă mugurele dormind se trezeşte din nou, dând viaţă pomului, şi vine al doilea îngheţ, pomul se usucă, deoarece nu are alţi muguri care să-l salveze,”, afirmă Dragostina.

Gerul nu poate fi... „combătut”

În cazul gerului, posibilităţile de protecţie a plantaţiei sunt aproape minime. „Când avem temperaturi negative care îngheaţă apa din celula plantei, nu se pot lua măsuri în plantaţie. Riscul se poate minimaliza prin realizarea unor perdele de protecţie a livezii pe câte 2-3 rânduri, din salcâm sau alte specii foioase.

Atunci când vorbim de brume, se mai poate face câte ceva. În anumite zone ale plantaţiei se plasează fumare, formate din bălegare sau alte materiale, care se aprind în funcţie de cum bate vântul, astfel încât fumul să se răspândească în toată livada. Eu mai folosesc sistemul de irigaţii prin aspersiune, atât cât răsare soarele, pentru a spăla pomii de brumă”, ne-a împărtăşit Dragostina din metodele ei de combatere a efectelor brumei.


Credit foto: OLIVIA FIRI, judetul Alba, 20 aprilie 2017

http://www.revista-ferma.ro/articole/horticultura/rezistenta-pomilor-la-inghet

iarna-in-aprilie-2017_8_b

iarna-in-aprilie-2017_7_b

iarna-in-aprilie-2017_5_b

Vizualizat: 2897 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

„Ziua grâului” Diosig 2017 - 1000 de participanţi

„Ziua grâului” Diosig 2017 - 1000 de participanţi

La „Ziua Grâului”, eveniment aflat la a 10-a ediţie şi organizat de către companiile Agroind Cauaceu, Agrotex Carei și Promat Tășnad, au participat anul acesta aproape 1000 de persoane, un nou record. Loturile demonstrative au cuprins 60 de soiuri de grâu, orz şi orzoaică, precum şi numeroase variante de fertilizare și tratamente fitosanitare. În platforma de la Diosig (Bihor) şi-au expus o parte din portofoliul de produse 52 de companii producătoare de seminţe, produse pentru protecţia plantelor şi utilaje agricole.

Case IH Agronomic Design Ţuţuianu a pariat pe New Holland Graul care da intre 8 si 10 tone/ha
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?