Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SCLEROTINIA - INAMICUL nevăzut al OLEAGINOASELOR

Publicat: 12 iulie 2017 - 17:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROTECŢIA E OBLIGATORIE! Acum câţiva ani, infecţia cu Sclerotinia la rapiţa de toamnă era de o intensitate atât de mică, încât foarte mulţi fermieri nici nu mai faceau tratament cu fungicid. Acum însă este de neconceput acest lucru.

Atenţie la forţarea rotaţiei culturilor!
Unii fermieri, stimulaţi de preţurile bune de valorificare a produselor, forţează puternic rotaţia, rapiţa de toamnă urmând în asolament după doi sau chiar un singur an cu cereale de toamnă. În aceste situaţii, monitorizarea culturii trebuie să fie extrem de riguroasă, tratamentele mult mai multe şi cu produse performante. (…)

atac-sclerotinia_b

Cum luptăm cu boala?
• Prima dintre căile de combatere este cea agrotehnică - asolamentul. Pentru evitarea problemelor cu această boală, se recomandă ca rapiţa să nu revină pe acelaşi teren decât după minimum patru ani, timp în care nici o altă cultură susceptibilă de boală să nu fie prezentă în solă. (…)
• Al doilea palier al luptei cu această boală este tratamentul în vegetaţie cu substanţe fungice.
Primul tratament este vital mai ales dacă este realizat la timp. Intrarea cu maşina de stropit trebuie realizată atunci când maxim 30% din florile de pe axul principal sunt înflorite. Foarte important ar fi ca fungicidul să aibă dublă acţiune, de contact şi sistemică.

Ce alt element important neglijează fermierii în lupta cu Sclerotinia, dar şi care sunt soluţiile propuse de companiile de profil, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 2451 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

„Ziua grâului” Diosig 2017 - 1000 de participanţi

„Ziua grâului” Diosig 2017 - 1000 de participanţi

La „Ziua Grâului”, eveniment aflat la a 10-a ediţie şi organizat de către companiile Agroind Cauaceu, Agrotex Carei și Promat Tășnad, au participat anul acesta aproape 1000 de persoane, un nou record. Loturile demonstrative au cuprins 60 de soiuri de grâu, orz şi orzoaică, precum şi numeroase variante de fertilizare și tratamente fitosanitare. În platforma de la Diosig (Bihor) şi-au expus o parte din portofoliul de produse 52 de companii producătoare de seminţe, produse pentru protecţia plantelor şi utilaje agricole.

Case IH Agronomic Design Ţuţuianu a pariat pe New Holland Graul care da intre 8 si 10 tone/ha
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?