Valbon
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Importanţa ASOLAMENTULUI cu LEGUMINOASE!

Publicat: 12 aprilie 2017 - 12:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM AJUTĂ ASOLAMENTUL CU LEGUMINOASE CREŞTEREA FERTILITĂŢII TERENURILOR? Experienţe de lungă durată au demonstrat că în lipsa leguminoaselor din asolament, recoltele sunt limitate, chiar dacă se aplică cele mai bune tehnologii de cultură. 

Rolul deosebit al plantelor leguminoase constă în aceea că ele trăiesc în simbioză cu bacteriile fixatoare de azot din genul Rhizobium, care au capacitatea de a folosi azotul din aerul atmosferic (78%), pe care îl transformă în azot amoniacal (NH4).
“Azotul lăsat în sol cu resturile vegetale, după leguminoasele anuale, reprezintă 50-150 kg/ha, iar după leguminoasele perene, 200-300 kg/ha. În acest fel, plantele leguminoase folosite ca premergătoare, numite culturi amelioratoare, pot economisi peste 60 kg/ha din necesarul de îngrăşăminte chimice azotate. Azotul organic lăsat de plantele leguminoase se mineralizează treptat şi furnizează hrană pentru culturile postmergătoare pe toată durata perioadei de vegetaţie. Aşa se explică de ce din îngrăşămintele chimice cu azot plantele transformă în masă vegetală circa 50%, pe când azotul rămas după culturile leguminoase se foloseşte în totalitate, evitând şi poluarea apelor freatice”, explică Vasile Popescu, specialist agronom, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017.

trifoi-alb_bClick pe poza pentru galerie!

Vrejii de plante leguminoase sunt bogaţi în proteină (8-15%), depăşindu-l de trei-cinci ori pe cel al paielor de cereale.
Agronomul subliniază că, toate resturile vegetale rămase în sol (1500-2000 kg/ha după mazăre, peste 10.000 kg/ha după o lucernieră de trei ani), prin descompunere, furnizează elementele nutritive pentru plante, dar formează şi humusul atât de important în creşterea fertilităţii şi în refacerea structurii solului.
Citiţi articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!

Vizualizat: 1166 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Să readucem zborul în stupina lui Mitică!

Să readucem zborul în stupina lui Mitică!

Odată ce ai avut albine, nu mai poţi trăi fără ele. “Microbul” nu te părăseşte toată viaţa, spun apicultorii. Ce te faci însă când, peste noapte, îţi vezi albinele moarte, stupii goi şi nici o putere să găseşti vinovatul?!
Necazul s-a întâmplat în comuna timişeană Gottlob. Nici bine nu au ieşit albinele la polenizat pomii abia înfloriţi, că nenorocirea s-a abătut asupra lor. Dumitru Murariu îngrijea cu pasiune şi dăruire cele 25 de familii de albine ale sale, iar în grădina lui îşi ţineau stupii şi câţiva prieteni de-ai lui. Pe 10 aprilie a.c., când şi-a vizitat stupina, Dumitru a rămas înmărmurit: albinele erau aproape toate moarte, unele agonizau tremurând. Semn de otrăvire!

Reporter: PAULA CIUPAG
Imagine: CLAUDIU BOROBEI

Cosul cu lavanda IPSO Agricultură la Agraria 2017 MEWI la Agraria 2017
Sezon agricol 2017

Cum apreciaţi startul noului sezon agricol 2017?