Protecția cerealelor - bolile foliare și ale spicului la grâu și la orz

 
 
12345
Agronomie,28 Mar 2013 - 16:00,0 comentarii
Făinarea cerealelor

În timpul vegetației, culturile de grâu și de orz sunt supuse unei presiuni de atac din partea unor agenți patogeni cauzatori ai bolilor foliare și ale spicului (la grâu - făinarea, ruginile, septorioza frunzelor și spicului, fuzarioza spicului, iar la orz - pătarea reticulară, făinarea, rugina orzului și arsura frunzelor)Recunoașterea și diagnosticarea acestor boli pe baza simptomatologiei este esențială, în vederea adoptării rapide a măsurilor de prevenire a daunelor în cultură atunci când situația o impune. Ca urmare a atacului, se produce uscarea prematură a frunzelor.

În consecință, se reduce procesul de fotosinteză, plantele vegetează mai slab iar boabele sunt șiștave și mult mai mici decât cele normale, determinând o producție mică. Anual, pierderile de recoltă pot ajunge până la 30%, variațiile fiind determinate de condițiile climatice, de soiul utilizat și de tehnologia aplicată.

 

Făinarea cerealelor

Boala produsă de Blumeria graminis se numără printre cele mai răspândite, fiind prezentă în toate zonele de cultură, în special în perioadele mai umede. Se manifestă pe toate organele plantei, cel mai frecvent pe frunze. În condiții de umiditate ridicată, incidența atacului este foarte mare, boala evoluând rapid de la frunzele inferioare către cele superioare și chiar pe spic. Pe organele atacate se pot vedea pete alcătuite dintr-o pâslă miceliană, de culoare albă inițial, apoi cenușie, pe care se formează o pulbere albă ce reprezintă conidiile ciupercii.

Ulterior, în masa miceliană se pot observa pete mici, negre - periteciile ciupercii. Sub pâsla de miceliu, care se poate înlătura cu ușurință, țesuturile plantei sunt necrozate, brunificate. La plantele puternic atacate, frunzele se usucă de timpuriu. Sporii purtați de vânt pot infecta lanul în 4-6 zile de la primul focar de infecție. Dezvoltarea bolii este favorizată și de densitatea mare a plantelor sau de cantitatea mare de îngrășăminte cu azot.

 

Septorioza frunzelor de grâu

Boala este foarte răspândită în zonele de câmpie, în special din sudul țării. Boala produsă de Septoria tritici apare pe toate organele plantelor. La început, pe frunzele bazale apar pete de decolorare liniare, mici, neregulate, fiind limitate de nervurile frunzei. Apoi petele se necrozează și atacul progresează pe frunzele din etajul mijlociu și, în cele din urmă, pe cele superioare, iar în caz de atac puternic, se extind pe teci și apoi pe spic.

 

Septorioza spicului

Alături de septorioza frunzelor, mai ales în zonele colinare, unde clima este mai rece și mai umedă, se manifestă și septorioza spicului (S. nodorum). Dacă atacul apare timpuriu, când pe frunze se observă pete de decolorare, eliptice, care în centru prezintă o zonă mai închisă, brun-negricioasă. În general, infecțiile tind să devină evidente în perioada de burduf (înainte de apariția spicului) și mai severe pe măsura înaintării în vegetație.

Infecțiile foliare sunt sursă de îmbolnăvire pentru spice. În caz de atac puternic, spicele de grâu pot fi cuprinse în totalitate de atac, rezultând boabe șiștave, cu masa a o mie de boabe și germinația reduse. Ciuperca supraviețuiește de la un an la altul în resturi vegetale, samulastră și în sămânța infectate sau pe alte graminee sensibile.

 

Dintre rugini

Rugina brună (Puccinia triticina la cultura grâului și Puccinia hordei la orz) apare mai ales pe limbul frunzelor, de unde și denumirea de rugina limbului. În caz de atac puternic, întreaga suprafață foliară poate fi acoperită de pustule brune care nu se unesc.

Rugina galbenă (P. striiformis) apare pe frunze, pe tulpini și ariste, mai ales pe glume și chiar pe boabe, unde formează pustule mici galben-portocalii, prăfoase, eliptice. Caracteristică îi este dispoziția liniară a pustulelor, în șiruri longitudinale, una lângă alta, de unde și denumirea de rugină striată. Când atacul este puternic, șirurile sunt numeroase, ocupând mare parte din suprafața limbului.

Rugina neagră (P. graminis), denumită și rugina paiului, este mai puțin frecventă și apare mai târziu decât celelalte două rugini.

Infecția cu oricare dintre aceste forme de rugini este cauzată de sporii purtați de vânt, iar atacul este favorizat de temperaturile de peste 10 °C. În condițiile de infecție puternică, crește procentul boabelor șiștave, se reduce numărul de boabe și, în consecință, scade cantitatea și calitatea producției.

 

Pătarea reticulară brună a frunzelor de orz

Pyrenophora teres este una dintre bolile cu efect negativ major asupra culturii orzului, fiind răspândită în toate zonele de cultură din țara noastră.

Ca simptomatologie, pătarea reticulară brună a frunzelor de orz se evidențiază prin apariția inițială pe frunze a unor pete de culoare galbenă, care pot crește până la dimensiuni de 20-25 mm lungime și 1-3 mm lățime. Boala se poate manifesta încă din primele faze de vegetație pe frunzele tinere. Cu timpul, pe suprafața petelor apar striuri de culoare brună, care prin creștere pot forma o rețea, de unde și numele de pătare reticulară.

Odată cu evoluția bolii, petele se unesc și se brunifică, producând uscarea prematură a frunzelor, de obicei, de la vârf. Se poate manifesta și pe spice, unde apar pete lineare de culoare brun-închisă. Semințele infectate prezintă pete de culoare brun-negricioasă. Boala are ca efect reducerea greutății boabelor în spic.

Deși sămânța este o sursă importantă de inocul și de transmitere a ciupercii, în aceeași măsură boala se poate transmite și prin resturile de plante atacate rămase pe sol, unde poate supraviețui ca saprofit.
Anii cu precipitații abundente și cu umiditate atmosferică ridicată sunt prielnici atacului acestor patogeni, favorizâd răspândirea rapidă în lan a infecțiilor foliare.

 

Arsura frunzelor de orz

Cauzată de ciuperca Rhynchosporium secalis, arsura frunzelor de orz este o boală comună a culturilor de orz, în special în arealele mai umede și reci. Boala se manifestă prin apariția de leziuni de culoare deschisă mărginite de un halou brun-închis. Petele pot apărea pe frunze, pe teci, pe tulpină sau chiar pe spic. Pierderile de producție sunt rezultatul reducerii MMB-ului.

Patogenul se transmite de la un an la altul prin resturile de cultură infectate rămase pe sol. Temperaturile de 15-20 °C asociate cu precipitații abundente, rouă și cu umiditatea ridicată a aerului determină o incidență ridicată a bolii.

 

Fuzarioza spicelor

Dintre bolile spicului de grâu, una dintre cele mai periculoase este fuzarioza spicelor (Fusarium spp.), cunoscută și sub numele de arsura, înroșirea sau albirea spicelor. Infecțiile cu această ciupercă pot contamina recoltele cu micotoxine, afectând în mare măsură și securitatea alimentară.

Simptomele bolii apar pe spice și pe porțiunea de tulpină situată imediat sub spic. Spicele infectate devin mai moi, apoi își pierd clorofila, se albesc treptat și se usucă. Ele rămân mai mici și erecte comparativ cu cele sănătoase. Boala poate cuprinde spicul parțial sau în întregime. Dacă atacul apare înainte de înflorire, spicele rămân seci, iar când se produce după înflorire, intervine șiștăvirea boabelor.

Boabele din spiculețele albite sunt zbârcite, de culoare albicioasă, mată și mai mici decât cele din porțiunile neinfectate ale spicului. Masa a o mie de boabe infectate este mult mai scăzută și, de regulă, aceste boabe nu germinează. Aceste boabe sunt cele mai periculoase pentru transmiterea bolii în câmp. Infecțiile sunt favorizate de ploile frecvente din perioada de la înspicare până la înflorire.

Lidia CANĂ
INCDA Fundulea


MĂSURI PREVENTIVE ȘI DE COMBATERE

În vederea prevenirii pagubelor ce pot fi provocate de bolile foliare și ale spicului prezentate, se impune aplicarea tratamentelor cu unul din produsele chimice avizate pentru aceste boli. Stabilirea momentului tratamentului se face pe baza controalelor periodice în lan, la 4-5 zile, mai ales în condiții de menținere a umidității odată cu creșterea temperaturilor.

Tratamentele se aplică la apariția primelor simptome de boală. În cazul existenței unor condiții climatice favorabile continuării evoluției bolilor foliare, se recomandă aplicarea celui de-al doilea tratament la înflorit, tratament care asigură protecție și împotriva bolilor spicului.

Efectul pozitiv al tratamentului se manifestă atât printr-un procent semnificativ de recoltă salvată, cât și prin calitatea superioară a semințelor.

Folosirea oricărui produs fungicid impune norme stricte de protecția muncii. Procurarea fungicidelor trebuie făcută numai de la firmele comerciale autorizate pentru o astfel de activitate și în condițiile respectării integrale a tuturor recomandărilor prevăzute pentru utilizarea pesticidelor.


IN MEMORIAM

Anunțăm cu adâncă tristețe trecerea în neființă a celei care a fost Dr. ing. Zoe Țapu, cercetător științific principal la Institutul de Cercetări pentru Cereale și Plante Tehnice Fundulea, pionier în ameliorarea grâului durum în țara noastră.

Născută pe 29 aprilie 1934 la Ploiești, a absolvit Institutul Agronomic "Nicolae Bălcescu" din București în anul 1957 și a primt titlul de Doctor în Științe Agronomice în anul 1974. Din 1957 a lucrat la Institutul de Cercetări pentru Cultura Porumbului și apoi la ICCPT Fundulea, unde a activat încă de la înființarea Institutului în 1962 și până la pensionarea sa în anul 1990.

A obținut premiul Ion Ionescu de la Brad al Academiei Române în 1980 pentru cercetările privind ereditatea transgresivă la grâul de toamnă.

În perioada 1967-1989, Zoe Țapu a inițiat și condus la Fundulea un program de ameliorare a grâului durum de toamnă, cu scopul îmbunătățirii rezistenței la cădere și a capacității de producție a soiurilor locale, folosind genele pentru reducerea taliei, deja disponibile la grâul durum de primăvară creat la Centrul Internațional de Ameliorare a Porumbului și Grâului (CIMMYT) în Mexic.

Pentru aceasta, a încrucișat plante pitice de la CIMMYT cu diferite soiuri românești de grâu durum de toamnă. Selecția repetată pentru rezistența la iernare a variantelor semipitice din aceste combinații hibride a dus la crearea primelor soiuri de grâu durum de toamnă semipitice din lume: Topaz (1977) și Rodur (1984).

Acest soi original de grâu a constituit baza progreselor în ameliorarea grâului durum de toamnă în mai multe țări ale lumii.

Zoe Țapu a decedat la Ploiești pe data de 11 februarie 2013, în urma unei insuficiențe cardiace.
Dumnezeu s-o odihnească!


 
 
 
 
Trimite unui prieten articolul Protecția cerealelor - bolile foliare și ale spicului la grâu și la orz
 
Toate campurile sunt obligatorii
 
 
 
 
 
 
Adauga comentariul tau la Protecția cerealelor - bolile foliare și ale spicului la grâu și la orz
 
Toate campurile sunt obligatorii
Daca aveti cont va rugam sa va autentificati
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Galerie de imagini

 
 
 

Articole corelate

Cultura mare la începutul...
Agronomie, 22 Jan 2009 - 17:00,1 comentarii
Ordinea priorităţilor pentru cultura mare. Cum se prezintă grâul şi celelalte culturi semănate în toamnă în... [ continuare ]
Toamnă foarte grea pentru...
Agronomie, 11 Nov 2009 - 23:00,1 comentarii
• Semănatul grâului în condiţiile unei toamne secetoase
• Încheierea recoltării porumbului şi păstrarea... [ continuare ]
Solarii Haygrove Greenhouse
Horticultura, 24 Sep 2010 - 13:00,0 comentarii

După cum am precizat în numărul trecut al revistei, APDRP a transmis o rectificare la redacţie şi a dezlegat... [ continuare ]

Soiuri de cereale
Agronomie, 12 Sep 2012 - 16:00,0 comentarii

Anul agricol 2011-2012 a fost foarte secetos pentru majoritatea zonelor de cultură a cerealelor de toamnă,... [ continuare ]

Agronomie

Diuraphis noxia - un...
Emil GEORGESCU , 11 Oct 2016 - 12:00,0 comentarii
După înființarea culturilor de rapiță, fermierii își îndreaptă atenția spre ... [ continuare ]
Ziua dulce a sfeclei,...
Ferma , 10 Oct 2016 - 12:00,0 comentarii
Simpozionul regional ”Ziua sfeclei - Noi tendințe de modernizare și intensivizare în tehnologia sfeclei ... [ continuare ]
Dezvoltare prin inovație!
Ferma , 06 Oct 2016 - 12:00,0 comentarii
Rapool și BASF creează o nouă provocare a productivității, pentru un transfer superior de cunoștințe în ... [ continuare ]
Conceperea planului de...
Ferma , 06 Oct 2016 - 12:00,0 comentarii
Solul este principala sursă de minerale și de apă pentru culturile agricole, iar calitatea acestuia este esențială ... [ continuare ]
Câteva impresii despre...
Tudor CALOTESCU , 05 Oct 2016 - 12:00,0 comentarii
Din cele șapte ediții ale acestui eveniment socio-profesional de excepție - „Ziua Porumbului”, ... [ continuare ]
Semillas Fitó -...
Gheorghe Ghise , 05 Oct 2016 - 12:00,0 comentarii
Semillas Fitó este o afacere de familie cu sediul în Barcelona (Spania) și are o istorie ce începe ... [ continuare ]
Porumbul pentru siloz
Nicolae Dragomir , 04 Oct 2016 - 13:00,0 comentarii
• condiții necesare pentru o bună însilozare [ continuare ]
Lecțiile de lângă noi
Octavian GULER , 04 Oct 2016 - 12:00,0 comentarii
În agricultură, ca și în viață, lucrurile se întrepătrund. Acum suntem în perioada ... [ continuare ]
Regalul hibrizilor de porumb
Marian MUŞAT , 04 Oct 2016 - 12:00,0 comentarii
În ziua de 9 septembrie, a.c., în Dumbrăvioara - “satul berzelor”, aparținând comunei ... [ continuare ]
Brumărel: recolte și...
Ioan Borcean , 03 Oct 2016 - 12:00,0 comentarii
Fermierii au în atenție pentru luna octombrie două activități principale: strângerea recoltelor la ... [ continuare ]

Cele mai citite azi

 

Cele mai comentate azi

  • Momentan nu sunt articole comentate
 

Abonare Newsletter


 
 
 
 

Poza zilei

 

Forum Agroinfo.ro

  Intra acum pe forum
   
   
   
  Cum a fost anul agricol 2015-2016

  Cum a fost anul agricol 2015-2016?

  VOTEAZA
   
  Va multumim!
  Votul dvs. a fost adaugat cu succes!
  Alte sondaje agricole
   
   
  De 60 de ani, născut şi crescut pentru agricultură!

  În luna iulie a acestui an am introdus pe piaţă un nou model de încărcător frontal articulat telescopic - Schäffer 9660T, „monstrul iute telescopic” unic în lume  Cercetare Româno-Maghiară în domeniul biogazului

  Fostul ministru al petrolului din Arabia Saudită, Sheikh Zaki Yamani, atrăgea atenția lumii întregi cu privire la epoca petrolului, în care ne aflăm: „Epoca de piatră nu a luat sfârșit din cauza epuizării pietrei, iar era petrolului se va încheia cu mult înainte ca lumea să rămână fără petrol”. Și într-adevăr, economia mondială începe să se pregătească pentru a intra în epoca post-petrol  BIOMASA CA MATERIE PRIMĂ PENTRU PRODUCEREA BIOCOMBUSTIBILILOR

  Diminuarea rezervelor mondiale recuperabile de hidrocarburi fosile şi majorările succesive ale preţului barilului de ţiţei, ca urmare a crizei petrolului, au creat premize pentru identificarea și exploatarea altor surse pentru obţinerea de combustibili  Încălzirea fermelor cu panouri radiante Lupus

  După o experienţă de peste 30 ani de cercetare şi dezvoltare, sistemul de încălzire cu radiaţii infraroşii inovat de firma elveţiană LUPUS-Technologie a dovedit cel mai bun raport căldură degajată/energie consumată  Plantaţii de salcie energetică, în practică

  Urmând tendinţele impuse de Uniunea Europeană, proporţia utilizării surselor de energie regenerabilă trebuie să crească semnificativ. În acest scop, pentru alimentarea cu energie pe plan intern, în afară de centralele solare, eoliene şi hidrocentrale, un rol însemnat îl vor juca şi centralele energetice şi termice de ardere, alimentate cu biomasă  Sistemele GPS pentru agricultură

  Exigenţele agriculturii moderne ţin de productivitate şi eficienţă ridicată. Reducerea costurilor, reducerea timpului de lucru şi siguranţa controlului asupra activităţilor agricole în globalitatea lor sunt factorii esenţiali ai rentabilităţii şi competitivităţii, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern  Acoperiri eficiente cu costuri minime

  Grupul Richel Franţa este reprezentat în România de firma Delta Exclusiv din Timişoara  Stallprofi: De la conceptul de fermă, la biogaz

  Titlul acestui articol este, de fapt, motto-ul nostru, care acoperă un domeniu de specialitate vast. Nu este o tehnică de publicitate, ci exprimarea acelei concepţii de sistem cuprinzătoare, pe care Stallprofi o reprezintă şi aici, în România, de peste un an  BASF: protecţia de toamnă în culturile de rapiţă

  În perioada august - septembrie a.c., firma BASF a derulat campania de prezentare a principalelor beneficii ale utilizării în toamnă a produselor de protecţia plantelor la această cultură, cu accent pe produsul de top Caramba® Turbo  Tehnologia Güttler - pregătirea solului şi aplicarea îngrăşământului verde

  Aplicarea îngrăşământului verde nu asigură în totalitate elementele nutritive necesare solului, dar ajută la menţinerea humusului în sol, creşte nivelul de azot şi reduce eroziunea, ajutând solul să-şi păstreze şi conţinutul de substanţe minerale
  Mai multe Tehnologii Agricole